Fosfatidylinositol-4-fosfát: Regulace transportu v buňce - Dubánková, Anna; Bouřa, Evžen (Bioprospect, 2016)
Fosfatidylinositoly jsou významné signální molekuly, společně se SNARE proteiny hrají důležitou roli ve vesikulárním transportu. V tomto textu se snažíme zdůraznit vzájemnou součinnost SNARE proteinů a fosfatidylinositolových kinas. Vesikulární transport je velmi kom‐ plikovaný dynamický proces, který není doposud plně prostudován. Jeho pochopení může být klíčové pro léčbu závažných lidských nemocnění jako je například Gaucherova choroba, rakovina prsu, rakovina močového měchýře, papilární karcinom štítné žlázy a další.
Keywords: Phosphatidylinositol-4-Phosphate 3-Kinase; Health; vezikulární transportní proteiny; intracelulární prostor; lidé; Vesicular Transport Proteins; Phosphatidylinositols; fosfatidylinositoly; zdraví; Intracellular Space; fosfatidylinositol-4-fosfát-3-kinasa; Humans