Primární kožní lymfomy: současný pohled na vzácná hemato-onkologická onemocnění - Polívka, Jindřich (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Primární kožní lymfomy jsou vzácná a velmi heterogenní skupina lymfoproliferativních onemocnění postihující kůži. Diagnóza kožních lymfomů vyžaduje hodnocení jak klinických tak histopatologických nálezů. Léčba závisí především na podtypu kožního lymfomu a klinickém stadiu onemocnění. Léčba vyžaduje multidisciplinární přístup. Přehledový článek si klade za cíl představit současný pohled na diagnostický a léčebný přístup k primárním kožním lymfomům, více se zaměřuje na mycosis fungoides a Sézary syndrom.
Keywords: Neoplasm Staging; Interferons; lidé; dermatologické látky; Prognosis; Drug Therapy; prognóza; Financing, Organized; financování organizované; Dermatologic Agents; diferenciální diagnóza; klinický obraz nemoci; Interdisciplinary Communication; Electrons; statistika jako téma; mezioborová komunikace; interferony; Quality of Life; Humans; staging nádorů; Lymphoma, Primary Cutaneous Anaplastic Large Cell; Steroids; mycosis fungoides; Practice Guidelines as Topic; Statistics as Topic; primární kožní anaplastický velkobuněčný lymfom; steroidy; Diagnostic Techniques and Procedures; Mycosis Fungoides; Disease Attributes; Sézaryho syndrom; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Diagnosis, Differential; kvalita života; diagnostické techniky a postupy; elektrony; Sezary Syndrome; farmakoterapie