Léčba pokročilého gastrointestinálního stromálního tumoru - Linke, Zdeněk (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Gastrointestinální stromální tumor je nejčastějším neepiteliálním tumorem zažívacího traktu. V posledních letech prodělaly velice rychlý vývoj možnosti jeho systémové léčby. Efektivita biologických přípravků v paliativní indikaci byla důvodem k jejich zavedení i v adjuvantním podání. Základní pozici v prvé paliativní linii i v adjuvantní indikaci u vysoce rizikových resekovaných GIST má imatinib. Po jeho selhání v iniciální dávce se doporučuje jeho eskalace a teprve poté léčba dalšími biologickými preparáty jako sunitinib nebo regorafenib. Existuje celá řada preparátů, které byly či jsou aktuálně zkoumány v klinických studiích.
Keywords: fenylmočovinové sloučeniny; imatinib mesylát; analýza přežití; Gastrointestinal Neoplasms; Biological Therapy; Meta-Analysis as Topic; biologická terapie; Pyrroles; Chemotherapy, Adjuvant; indoly; Neoplasm Staging; gastrointestinální nádory; statistika jako téma; metaanalýza jako téma; protoonkogenní proteiny c-kit; Proto-Oncogene Proteins c-kit; registrace; gastrointestinální stromální tumory; pyrroly; Phenylurea Compounds; paliativní péče; Survival Analysis; Palliative Care; lidé; Humans; Indoles; pyridiny; Pyridines; adjuvantní chemoterapie; Registries; Statistics as Topic; staging nádorů; Gastrointestinal Stromal Tumors; Imatinib Mesylate