Rektovaginální píštěl jako komplikace chirurgické léčby u pacientek s karcinomem rekta - Ševčík, Libor; Guňková, Petra (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Jednou z nejzávažnějších komplikací resekcí rekta jsou anovaginální a rektovaginální píštěle, které se vyskytují v 0,9–10 % s letalitou 6 % až 22 %. Následné reoperace mohou zvýšit výskyt lokálních recidiv a snižují celkové přežívání pacientek. Píštěle mohou být klasifikovány podle doby vzniku, místa vzniku a podle vztahu ke staplerové linii. Nejčastější příčinou vzniku píštělí je anastomotická sepse a perianastomotická infikovaná kolekce, většinou na podkladě dehiscence anastomózy. Mezi rizikové faktory pro vznik píštělí patří anastomózy ve vzdálenosti 4-7 cm, totální mesorektální excize, chemoradioterapie, intraoperační komplikace spojené s krevní ztrátou, pokročilá stadia karcinomu rekta, nízce diferencovaný nebo mucinózní adenokarcinom. Terapie rektovaginální píštěle je obtížná, často vyžadující opakované chirurgické intervence zvyšující morbiditu pacientek a odsouvající nebo vylučující adjuvantní léčbu s dopadem na onkologické výsledky. Z těchto důvodů je důležitá zejména maximální prevence této komplikace. Pokud již tato komplikace vznikne, je nezbytné vybrat pro danou pacientku optimální léčebný postup, který by nejméně ovlivnil morbiditu pacientky a nesnížil její šanci na vyléčení.
Keywords: Rectovaginal Fistula; kolorektální nádory; Neoadjuvant Therapy; Female; Colorectal Surgery; ženské pohlaví; neoadjuvantní terapie; Colorectal Neoplasms; Rectum; lidé; kolorektální chirurgie; Self Expandable Metallic Stents; Aged; samoexpandibilní metalické stenty; předoperační péče; chemoradioterapie; rektovaginální píštěl; Preoperative Care; ileostomie; lidé středního věku; senioři; rektum; Middle Aged; Chemoradiotherapy; Ileostomy; Humans