Metastatický primárně neresekabilní karcinom tlustého střeva manifestovaný v graviditě u 38leté pacientky pod klinickým obrazem karcinomu ovaria - Bednaříková, Markéta; Weinberger, Vít; Minář, Luboš; Bednařík, Otakar; Jandáková, Eva; Hausnerová, Jitka; Řehák, Zdeněk; Bohatá, Šárka; Valík, Dalibor; Ostřížková, Lenka; Brančíková, Dagmar (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Popisujeme případ 38leté pacientky, která se dostavila na plánovanou prohlídku k registrujícímu gynekologovi ve 12. týdnu gravidity s příznaky, které přičítala svému těhotenství. Ultrazvukové vyšetření odhalilo zamlklé těhotenství a současně ovariální cystu. K došetření byla odeslána na Gynekologicko-porodnickou kliniku FN Brno. Zde bylo na základě provedených vyšetření vysloveno podezření na malignitu vs ovariálního origa s ascitem, metastázami na peritoneu a v játrech. Při vyšetření onkogynekologem byla odebrána biopsie z tumorózní infiltrace v poševní klenbě, histologický nález byl adenokarcinom grade II, ovariální origo možné. Následně na základě doplněného imunoprofilu patolog doporučil došetřit též možné kolorektální origo, plánované zahájení systémové léčby bylo tedy odloženo. Provedená kolonoskopie potvrdila polypoidní infiltraci ve 28 cm od anu, doplněné markery CEA, CA 19–9 i CA 72–4 byly výrazně elevovány, histologický nález z infiltrace sigmatu byl popsán jako středně diferencovaný tubulární adenokarcinom, primární střevní origo vzhledem k imunohistochemii pravděpodobné. Diagnóza byla uzavřena jako primárně neresekabilní metastatický karcinom tlustého střeva a pacientka zahájila systémovou léčbu chemoterapií s biologickou léčbou podle platných doporučení pro tuto diagnózu.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; Biological Therapy; Humans; Drug Therapy; Ovarian Cysts; Palliative Care; histologické techniky; Biomarkers, Tumor; Female; dospělí; ovariální cysty; Ultrasonography; Histological Techniques; farmakoterapie; lidé; biologická terapie; keratin-20; chybná diagnóza; nádorové biomarkery; Adult; Keratin-20; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; ultrasonografie; ženské pohlaví; kolorektální nádory; Tomography, X-Ray Computed; nádorové komplikace v těhotenství; paliativní péče; Positron-Emission Tomography; Pregnancy Complications, Neoplastic; pozitronová emisní tomografie; Diagnostic Errors; Colorectal Neoplasms