Bare metal stenty na cestě dinosaurů: studie LEADERS FREE - Varvařovský, Ivo (Intervenční a akutní kardiologie, 2016)
Randomizovaná, dvojitě zaslepená studie srovnala použití kovového (BMS) a bezpolymerového lékového stentu (DES) při léčbě nemocných s vysokým rizikem krvácení. Všichni nemocní byli léčeni duální protidestičkovu léčbou po dobu 1 měsíce a sledováni více než 1 rok. Biolimový stent snižuje u nemocných s vysokým rizikem krvácení pravděpodobnost další revaskularizace o 50 %, pravděpodobnost infarktu myokardu o 32 %.
Keywords: kovový stent (BMS); studie LEADERS FREE; klinické zkoušky jako téma; Statistics as Topic; Clinical Trials as Topic; statistika jako téma; Aspirin; krvácení; Outcome and Process Assessment, Health Care; stenty uvolňující léky; lidé; Drug-Eluting Stents; bezpolymerový lékový stent (DES); Platelet Aggregation Inhibitors; Risk Factors; Sirolimus; Stents; Hemorrhage; rizikové faktory; inhibitory agregace trombocytů; sirolimus; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); stenty; Humans