Epilepsie v adolescenci - Horák, Ondřej (Pediatrie pro praxi, 2016)
Adolescenci charakterizuje mnoho somatických, duševních i hormonálních změn. Rovněž je to období budování společenského postavení, prvních partnerských vztahů, zahájení sexuálního života a příprav na budoucí povolání. Léčba epilepsií v tomto věku se promítá do všech těchto oblastí a je jimi do jisté míry specifická. Následující text předkládá základní charakteristiky, specifika a terapeutické možnosti jednotlivých epileptických syndromů s výskytem v adolescenci, a stručně se věnuje problematice antikoncepce u dívek a žen s epilepsií, která právě v tomto věkovém období začíná nabývat na důležitosti.
Keywords: Young Adult; záchvaty; hormony; benigní fokální záchvaty v adolescenci; mladý dospělý; Myoclonic Epilepsies, Progressive; Adolescent; Epilepsy, Generalized; myoklonická epilepsie juvenilní; Seizures; Anticonvulsants; epilepsie; Contraception; mladiství; epilepsie generalizovaná; Myoclonic Epilepsy, Juvenile; meziotemporální epilepsie s hipokampální sklerózou; Hormones; Epilepsy, Tonic-Clonic; lidé; epilepsie tonicko-klonická; ženské pohlaví; Drug Resistant Epilepsy; Humans; primární "reading" epilepsie; refrakterní epilepsie; antikoncepce; antikonvulziva; myoklonické epilepsie progresivní; epilepsie myoklonické; Epilepsy; Female; Epilepsies, Myoclonic