Baha jako možné řešení jednostranné hluchoty - Bouček, Jan; Vokřál, Jan; Černý, Libor; Chovanec, Martin; Čada, Zdeněk; Zábrodský, Michal; Zvěřina, Eduard; Betka, Jan; Skřivan, Jiří (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Cíl: Shrnout výsledky souboru pacientů používajících implantabilní sluchový systém Baha (Bone anchored hearing aid; Baha) využívající princip kostního vedení pro kompenzaci jednostranné hluchoty (Single-Sided Deafness; SSD), bez ohledu na etiologii, která může být vrozená, vaskulární (náhlá percepční nedoslýchavost; Sudden Sensorineural Hearing Loss; SSNHL), infekční, traumatická, nádorová nebo iatrogenní. Soubor a metodika: V období od září 2010 do srpna 2014 bylo vyšetřeno a do studie zařazeno 59 pacientů s SSD. Etiologií SSD byla náhlá percepční nedoslýchavost, fraktura pyramidy, ototoxické působení léčby, úraz ucha, chronická otitida i růst vestibulárního schwannomu. Výsledky: Všichni pacienti si vyzkoušeli efekt pomocí Baha Softbandu a 23 z nich se rozhodlo pro Baha implantaci. V průběhu studie byly použity tři generace Baha implantátů (BI300, BIA400, Attract), bez peroperačních či pooperačních komplikací. Efektivita Baha byla prokázána při testování větné srozumitelnosti v šumu, kdy v odstupu šesti týdnů i jednoho roku dochází k signifikantnímu zlepšování výsledků za situace, že signál přichází ze strany hluchého ucha a šum ze strany normálně slyšícího, na hladině hlasitosti 65 dB SPL, resp. 70 dB SPL. Závěry: Baha je efektivní možnost kompenzace pacientů s SSD a nabídnutí i vyzkoušení implantabilních a/nebo nechirurgických možností kompenzace by mělo být samozřejmou součástí péče o pacienty s jednostrannou hluchotou.
Keywords: výsledek terapie; Young Adult; jednostranná nedoslýchavost; spokojenost pacientů; Bone Conduction; Male; Hearing Loss, Unilateral; Speech Perception; mladý dospělý; Adolescent; sluchové pomůcky; kostní vedení zvuku; Sound Localization; jednostranná hluchota; Adult; Audiometry, Speech; Hearing Aids; Aged; dospělí; lokalizace zvuku; mužské pohlaví; senioři; Patient Satisfaction; lidé středního věku; Deafness; Otologic Surgical Procedures; mladiství; Prosthesis Implantation; Treatment Outcome; otologické chirurgické výkony; lidé; ženské pohlaví; Humans; audiometrie slovní; implantace protézy; větná srozumitelnost v šumu; Female; Softband; percepce řeči; hluchota; Middle Aged