Validační studie české verze Bostonského testu pojmenování - Nováková, Nela; Bezdíček, Ondřej; Michalec, Jiří; Nikolai, Tomáš; Roth, Jan; Jech, Robert; Růžička, Evžen (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Cíl: Cílem našeho článku je ověřit validitu Bostonského testu pojmenování (BNT) v českém prostředí a předložit pilotní jazykovou studii na české populaci. Úvod: Vyšetření řeči je podstatnou částí neuropsychologického vyšetření. BNT patří mezi nejrozšířenější standardizované testy pro hodnocení poruch pojmenování, adekvátní validační studie na české populaci však stále chybí. Soubor a metodika: Test BNT-60 jsme administrovali v rámci širší neuropsychologické baterie 154 osobám. Kontrolní soubor (KS) čítal 64 osob, klinický soubor 90 osob byl dále rozdělen na skupinu pacientů s PN bez kognitivního deficitu (PN-BD; n = 38) a skupinu pacientů s mírnou kognitivní poruchou u PN (PN-MKP; n = 52). Výsledky: Věk a vzdělání má statisticky významný vliv na celkové skóre testu BNT-60 (věk: Spearman ρ = –0,162; p = 0,045, vzdělání: ρ = 0,295; p < 0,001). Diskriminační validita testu byla ověřena pomocí Mannova-Whitneyova U-testu. Statisticky významné rozdíly byly zjištěny při srovnání skupin KS × PN-MKP, a to u všech pěti skórů, které lze z testu získat (všechna p < 0,05). Skupiny KS × PN-MKP se lišily pouze v počtu správných odpovědí po sémantických nápovědách, klinické skupiny se mezi sebou nelišily. Nejvyšší konvergentní validitu vykázal BNT k testu CRT/NART (ρ = 0,476; p < 0,001). Cronbachova alfa jako míra vnitřní konzistence testu byla 0,746. Závěry: Naše výsledky naznačují, že český převod BNT-60 má přijatelné psychometrické vlastnosti. Replikovali jsme závislost výsledků v BNT na věku a vzdělání ve srovnání s originálem a stanovili diskriminační schopnost testu při rozlišení osob s PN-MKP. Studie poprvé předkládá orientační percentilové údaje na české populaci a předpokládané hraniční skóry pro odlišení PN-MKP.
Keywords: plocha pod křivkou; Aged; neparametrická statistika; Aged, 80 and over; senzitivita a specificita; Statistics, Nonparametric; Age Factors; lidé středního věku; senioři; Translating; Parkinsonova nemoc; analýza rozptylu; překládání; Bostonský test pojmenování; lidé; stupeň vzdělání; Adult; Reproducibility of Results; Middle Aged; dospělí; jazykové testy; reprodukovatelnost výsledků; Analysis of Variance; Language Tests; Female; senioři nad 80 let; věkové faktory; Male; ženské pohlaví; neuropsychologické testy; Humans; Cognitive Dysfunction; mužské pohlaví; Sensitivity and Specificity; Language Disorders; jazykové poruchy; psychometrie; kognitivní dysfunkce; Psychometrics; Educational Status; Parkinson Disease; Neuropsychological Tests; Area Under Curve