Periprocedurální komplikace a dlouhodobý efekt karotických angioplastik – výsledky z praxe - Krajíčková, Dagmar; Krajina, Antonín; Lojík, Miroslav; Chovanec, Vendelín; Raupach, Jan; Guňka, Igor; Vališ, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Cíl: Karotická angioplastika je preventivní metoda, jejímž účelem je snížit riziko mozkové ischemie způsobené stenózou odstupu vnitřní karotické tepny. K dosažení tohoto účelu je třeba, aby výkon měl nízké riziko komplikací a jeho efekt dlouho přetrvával. Cílem naší práce bylo ověřit bezpečnost karotických angioplastik a jejich dlouhodobý účinek v klinické praxi. Materiál a metodika: Soubor tvoří 450 angioplastik, z nichž 442 bylo s implantací stentu, které jsme provedli od roku 1997 u 414 nemocných. Zaznamenávali jsme komplikace během tří dnů po výkonu (periprocedurální) a v průběhu dlouhodobého UZ a klinického sledování (medián 33 měsíců). Výsledky: Riziko angioplastiky bylo nízké: hospitalizační mortalita = mozkové krvácení 0,5 %, mozková ischemie (minor stroke) 1,0 %, tranzitorní ischemická ataka 2,4 %. Restenózu > 70 % jsme v dalším průběhu zjistili u 3,6 % ze 76 % dlouhodobě sledovaných nemocných, 81 % restenóz bylo asymptomatických. Závěry: Naše výsledky potvrzují, že angioplastika je při správné indikaci a provedení zkušeným operatérem metoda bezpečná a její pozitivní efekt dlouho přetrvává.
Keywords: Learning Curve; Endovascular Procedures; hodnocení rizik; Age Factors; endovaskulární výkony; věkové faktory; lidé; pooperační komplikace; Aged, 80 and over; Risk Assessment; Angioplasty; prospektivní studie; Postoperative Complications; Carotid Stenosis; Aged; Prospective Studies; stenóza arteria carotis; Stents; restenóza; angioplastika; lidé středního věku; senioři nad 80 let; karotický stenting; senioři; křivka učení; Middle Aged; stenty; Humans