Intersticiální plicní onemocnění asociovaná s kouřením - Nová, Markéta; Hornychová, Helena; Matěj, Radoslav (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2016)
Intersticiálních plicních onemocnění spojených s kouřením je celá řada. V přehledném sdělení jsou popsány oficiálně uznané jednotky (deskvamativní pneumonie, bronchiolitida respiračních bronchiolů a plicní histiocytóza z Langerhansových buněk) i jednotky s diskutabilním zařazením, se kterými se lze v současné literatuře setkat. Největší pozornost je věnována zvláště morfologickému obrazu jednotlivých onemocnění a diferenciálně diagnostické rozvaze.
Keywords: Lung; idiopatické intersticiální pneumonie; lidé; Lung Diseases, Interstitial; kouření; bronchiolitida; Bronchiolitis; Pulmonary Fibrosis; Idiopathic Interstitial Pneumonias; intersticiální plicní nemoci; Humans; Diagnosis, Differential; Histiocytosis, Langerhans-Cell; plíce; plicní fibróza; histiocytóza z Langerhansových buněk; diferenciální diagnóza; Smoking