Aktuální stav chirurgické léčby karcinomu pankreatu v České republice - Loveček, Martin; Skalický, Pavel; Ryska, Miroslav; Gürlich, Robert; Hlavsa, Jan; Čečka, Filip; Krška, Zdeněk; Strnad, Robin; Peteja, Matúš; Klein, Jiří; Šiller, Jiří; Zajak, Ján; et al. (Rozhledy v chirurgii, 2016)
Úvod: Cílem práce je zmapování aktuální situace v chirurgické léčbě karcinomu pankreatu v České republice získáním dat od poskytovatelů chirurgické léčby pomocí jednoduchého dotazníku a identifikace tzv. high volume center. Informace jsou získávány v zájmu organizace a plánování výzkumných záměrů na poli léčby karcinomu pankreatu. Metoda: Byla oslovena pracoviště, o nichž je známo, že se zabývají chirurgickou léčbou karcinomu pankreatu. Jednoduchý dotazník formuloval otázku na celkové počty resekcí pankreatu a samostatně pro dg. PDAC – C25 za poslední 2 roky (2014 a 2015), a otázky na využití diagnostických metod, aplikace neoadjuvance, hodnocení předoperačních rizik, možností rychlého peroperačního vyšetření histopatologem, aplikace Leeds protokolu, sledování morbidity a mortality včetně dlouhodobých výsledků a způsobu pooperačního sledování a léčby. Byl osloven ÚZIS se žádostí o analýzu četnosti vykázaných kódů pro výkony DPE, LPE, TPE a totéž ve vazbě na dg. C 25 za poslední 2 dostupné roky v celé ČR (2013, 2014). Výsledky: Celkem bylo osloveno 19 pracovišť identifikovaných předchozím auditem, která uvedla více než 10 resekčních výkonů na pankreatu za rok. Tři pracoviště na oslovení nereagovala a zbývajících 16 svá data ochotně poskytla, 13 z nich pak zcela kompletní. Závěr: Nadpoloviční většina potenciálně radikálních výkonů pro PDAC v České republice je provedena na šesti pracovištích. Všechna pracoviště, která se do dotazníkového průzkumu zapojila, mají k dispozici a sledují své výsledky.
Keywords: Hospitals, High-Volume; Neoplasm Staging; Česká republika; Pancreatic Neoplasms; pooperační péče; staging nádorů; Czech Republic; průzkumy a dotazníky; předoperační péče; Postoperative Care; lidé; Surveys and Questionnaires; Preoperative Care; pankreatektomie; specializovaná centra se zvyšujícím se počtem výkonů a tím zvyšující se kvalitou léčby; Humans; nádory slinivky břišní; Pancreatectomy