Vybrané virové a bakteriální perinatálně přenosné infekce. 3. část, Toxoplazmóza - Boštíková, Vanda; Prášil, Petr; Salavec, Miloslav; Boštík, Pavel (Pediatrie pro praxi, 2016)
Toxoplazmóza je parazitární onemocnění člověka a zvířat, které způsobuje prvok Toxoplasma gondii. Na našem území se vyskytuje velmi často. V našem přehledovém článku se postupně zabýváme problematikou jejích klinických projevů, diagnostickými metodami, léčbou. Rozebrány jsou i otázky primární prevence, coby důležitého přístupu v boji s tímto nebezpečným onemocněním.
Keywords: pyrimethamin; sérologické testy; Disease Transmission, Infectious; polymerázová řetězová reakce; sulfadiazin; diagnostické techniky a postupy; Diagnostic Techniques and Procedures; toxoplazmóza; kongenitální toxoplazmóza; lidé; Pyrimethamine; Spiramycin; Serologic Tests; nemoci koček; financování organizované; přenos infekční nemoci; Toxoplasmosis, Congenital; Primary Prevention; Polymerase Chain Reaction; Pregnancy Complications, Infectious; Financing, Organized; Disease Attributes; Cat Diseases; infekční komplikace v těhotenství; Humans; spiramycin; Toxoplasmosis; Toxoplasma; Sulfadiazine; primární prevence; klinický obraz nemoci