Limity dôvery a komunikácie rozvedených rodín v procese pomáhania - Mičková, Zuzana (Psychologické aspekty pomáhání 2014, 2014)
Komunikácia a dôvera je v rozvedených rodinách narušená konfliktnými vzťahmi, čo vytvára limity pre utváranie dôvery a komunikácie s rodičmi. Zisťujeme dôveru a komunikáciu vo vzťahu k rozvedeným rodičom a tiež overujeme genderové rozdiely uvedených premenných. Údaje o premenných dôvera a komunikácia sme získali dotazníkom na meranie štýlu citovej väzby k rodičom a k vrstovníkom IPPA -Inventory of Parent and Peer Attachment (Armsden, Greenberg 1987). Výskumnú vzorku (N = 132) tvoria adolescenti z rozvedených rodín. Priemerný vek výskumného súboru je 21,36 rokov, mužov 21,5 a žien 21,31 rokov. Vekový rozsah je rovnaký u mužov aj žien 15-25 rokov. Korelačno-komparačnou analýzou zameranou najmä na rozdiely medzi pohlaviami, sme dospeli k niekoľkým pozoruhodným výsledkom. Vnímaná komunikácia a dôvera k otcovi u mužov je v opozitnom vzťahu k dôvere a komunikácii s matkou. U dievčat sú tieto vzťahy taktiež nepriamoúmerné, ale slabšie.
Keywords: Divorce; Attitude; dospělí; rodičovství; průzkumy a dotazníky; Adult; mladý dospělý; vztahy mezi rodiči a dětmi; Surveys and Questionnaires; Adolescent; rozvod; komunikace; interpersonální vztahy; lidé; důvěra; postoj; Parenting; Communication; Family Conflict; Social Problems; Parent-Child Relations; Young Adult; sociální problémy; Interpersonal Relations; Trust; mladiství; konflikt v rodině; Humans