Psychologické rozdiely naprieč generáciami - Kališ, Mojmír (Psychologické aspekty pomáhání 2014, 2014)
V našom výskume sa zaoberáme psychologickými rozdielmi medzi generáciami s cieľom popísať odlišnosti medzi generáciou najmladších zamestnancov do 26 rokov a ostatnými generáciami. V dennej empírii sa stretávame s množstvom tvrdení, ktoré túto generáciu vymedzujú a zároveň aj určujú postoje k nej v každodennom živote. Dáta sme získali v procese posudzovania uchádzačov o zamestnanie osobnostným dotazníkom 16 PF v rokoch 2012 – 2014 na súbore 424 mužov a 204 žien. Výsledky výskumu naznačujú, že skupina do 26 rokov je úzkostnejšia ako ich starší kolegovia vo veku do 45 rokov, sú ustráchanejší a menej si veria. Zo všetkých skupín sú naopak najotvorenejší a najprístupnejší novým myšlienkam a ideám. S tým súvisí vyššia miera citlivosti a otvorenosti vo vzťahoch. Diskutujeme zistenia v súvislosti s poradenstvom, manažmentom a médiami.
Keywords: Psychology, Social; dospělí; Female; Occupations; Age Factors; Adaptation, Psychological; Adult; ženské pohlaví; sociální marketing; věkové faktory; lidé; Intergenerational Relations; zaměstnání; zaměstnanost; Emotional Adjustment; Personality Inventory; adaptace psychologická; vztahy mezi generacemi; emoční nastavení; Male; Socioeconomic Factors; Employment; lidé středního věku; socioekonomické faktory; osobnostní dotazník; mužské pohlaví; Social Marketing; Middle Aged; sociální psychologie; Humans