Vzťahová vazba, rodina a osobná pohoda u závislých dospelých v resocializačnom procese pri uplatňovaní rodinnej terapie - Ručková, Gabriela; Oláh, Michal (Psychologické aspekty pomáhání 2014, 2014)
Výskumná práca je zameraná na možnosti resocializácie a podporu dospelých klientov so závislosťou, ktorí sú v nádeji na ceste ozdravovania. Uplatňovanie psychoterapie s dôrazom na rodinnú terapiu sa stáva správnou voľbou v tomto procese. Našim záujmom je zistiť predpoklady pre zavedenie rodinnej terapie a to vzhľadom na osobnostné predispozície, vzťahovosť a nádej klienta. V experimentálnej časti sme sa orientovali na kvalitatívny výskum, kde sme použili nami zostavenú testovú batériu, ktorá pozostávala z nasledovných dotazníkov: NEO (päťfaktorový osobnostný inventár), STAI (Dotazník na meranie úzkosti a úzkostlivosti), ŠOP (Škála osobnej pohody), E.M.B.U. (Dotazník zapamätaného rodičovského správania) a Dotazník na meranie nádeje – Snyderova škála. Cieľom práce je poukázať na potrebu rodinnej terapie pri resocializačnom procese a v prípade narušeného rodinného spektra sa pokúsiť nájsť spôsob pre jeho ozdravovanie.
Keywords: Dependency, Psychological; Female; Manifest Anxiety Scale; škála projevu úzkosti; závislost (psychologie); úzkost; mladý dospělý; ženské pohlaví; Adolescent; Feedback, Psychological; lidé; feedback psychologický; skupinová psychoterapie; Hope; sociální facilitace; Anxiety; rodinná terapie; naděje; Social Facilitation; Family Therapy; Male; Young Adult; Alcohol-Related Disorders; Psychotherapy, Group; rodinné vztahy; Family Relations; Substance-Related Disorders; lidé středního věku; mužské pohlaví; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; poruchy způsobené alkoholem; Middle Aged; mladiství; Humans