Funkční poruchy hybnosti – souhrn problematiky - Serranová, Tereza (Neurologie pro praxi, 2016)
Funkční (psychogenní) poruchy hybnosti jsou charakterizované především měnlivými, nekonzistentními příznaky, které se neshodují s typickými projevy hybné poruchy způsobené organickým neurologickým onemocněním. Jejich patofyziologie je ovšem stále málo známá. V minulosti zdůrazňovaná kauzální role psychických faktorů byla zpochybněna a v současné době se přikláníme k neurobiologickému modelu jejich vzniku. Diagnóza funkčních poruch hybnosti by měla spočívat na nálezu charakteristických klinických projevů a nikoliv pouze na vyloučení organických příčin. Z hlediska prognózy je rozhodující časné stanovení diagnózy a její přijetí pacientem. Léčebné postupy zahrnují multimodální přístup s dominantní úlohou neurologa, který stanovuje a sděluje diagnózu a řídí léčebný postup.
Keywords: Disease Attributes; Disability Evaluation; Humans; časná diagnóza; psychosomatické poruchy; posuzování pracovní neschopnosti; klinický obraz nemoci; Psychotherapy; Movement Disorders; antidepresiva; Antidepressive Agents; Psychophysiologic Disorders; lidé; Diagnostic Techniques, Neurological; Physical Therapy Modalities; hypnóza; psychoterapie; prognóza; pohybové poruchy; Early Diagnosis; techniky fyzikální terapie; Hypnosis; Prognosis; diagnostické techniky neurologické