Prevalence of infectious complications in burn patients requiring intensive care: data from a pan-European study - Lipový, Břetislav; Brychta, Pavel; Říhová, Hana; Hanslianová, Markéta; Loskotová Novotná, Anna; Jarkovský, Jiří; Kaloudová, Yvona; Suchánek, Ivan (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2016)
Cíl studie: Stanovit prevalenci infekčních komplikací u popálených pacientů vyžadujících intenzivní péči v rámci jednodenní multicentrické studie za účasti řady popáleninových center z různých zemí Evropy. Materiál a metodika: Celkem bylo v databázi EBA vybráno 87 center jak v západní, tak i ve východní Evropě. Pro diagnostiku jednotlivých infekčních komplikací u pacientů s termickým traumatem, byla použita doporučení ABA (Americká popáleninová asociace). Získaná data byla statisticky zpracována. Výsledky: Celkem bylo do studie zařazeno 134 pacientů (44 en) z 27 popáleninových center v Evropě. Průměrný věk pacientů v souboru byl 40,39 roku (SD ? 22,17). Průměrné ABSI bylo 7,5 (SD ? 2,54), průměrný rozsah popálené plochy byl 30,49 % TBSA (SD ? 20,14). Průměrná délka hospitalizace v den provedení studie byla 24,32 dní (SD ? 30,64). Infekční komplikace byly zjištěny u 92 pacientů (68,7 %). Celkem 76 pacientů (56,7 %) splňovalo kritéria pro infekci popálené plochy, 26 pacientů (19,4 %) pro infekci krevního řečiště, 21 pacientů (15,7 %) pro pneumonii, 13 pacientů (9,7 %) pro infekci močového systému. U 29 pacientů (21,6 %) byla zjištěna multifokální infekce. U 67 pacientů (50,0 %) byl zjištěn jako potenciálně patogenní mikroorganismus grampozitivní kmen bakterie, u 73 pacientů (54,5 %) gramnegativní kmen bakterie a u 18 pacientů (13,4 %) byla zjištěna kvasinka. U žádného z pacientů v souboru nebyla izolována vláknitá houba. Závěr: Jedním ze základních pilířů budoucích standardů v jednotlivých popáleninových centrech je monitorování výskytu infekčních komplikací u popálených pacientů, prevence šíření těchto komplikací a hlášení rezistentních patogenů v Evropě. Předkládaná práce je důležitým projektem právě v této oblasti.
Keywords: dospělí; jednotky intenzivní péče; Communicable Diseases; Gram-Negative Bacterial Infections; Female; Prevalence; kontrola infekčních nemocí; Adult; ženské pohlaví; Wound Healing; Communicable Disease Control; Multicenter Studies as Topic; lidé; gramnegativní bakteriální infekce; infekční nemoci; Intensive Care Units; hospitalizace; grampozitivní bakteriální infekce; prevalence; Data Interpretation, Statistical; multicentrické studie jako téma; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Male; interpretace statistických dat; Practice Guidelines as Topic; Burns; Hospitalization; hojení ran; mužské pohlaví; popálení; Gram-Positive Bacterial Infections; Humans