Současný stav léčby chronické myeloidní leukemie pomocí inhibitorů tyrozinové kinázy - Klamová, Hana (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Chronická myeloidní leukemie (CML) je klonální myeloproliferativní onemocnění, které představuje 15–20 % nově diagnostikovaných leukemií. Je příkladem onemocnění, u kterého nové poznatky v molekulární biologii umožnily jak důkladné poznání podstaty nemoci, tak také objev nového principu léčby v podobě inhibice tyrozinové kinázy Bcr-Abl, jako hlavního terapeutického cíle. Zavedení inhibitorů tyrozinových kináz (TKI) do klinické praxe znamenalo převratnou změny v léčebné strategii a významně ovlivnilo jak prognózu, tak také kvalitu života. V současné době jsou k dispozici tři přípravky do první linie – imatinib, nilotinib a dasatinib, v případě selhání nebo netolerance ještě další dva, bosutinib a ponatinib. Předpokládané 10leté celkové přežití se tak z původních 20 % zvýšilo na 80 až 90 %. Předpokládaný medián přežití pacientů diagnostikovaných v chronické fázi, kteří dobře odpovídají na léčbu, je v současné době díky inhibitorům tyrozinové kinázy odhadován na 25 let a více. Chronická myeloidní leukemie se tak z onemocnění s nedobrou prognózou změnila v onemocnění chronické a v jednu z nejlépe léčitelných hematologických malignit.
Keywords: nilotinib; Dasatinib; bosutinib; Quinolines; Pyridazines; pyrimidiny; inhibitory proteinkinas; imidazoly; ponatinib; výsledek terapie; Aniline Compounds; chinoliny; lidé; chronická myeloidní leukemie; dasatinib; Treatment Outcome; aniliny; Imidazoles; pyridaziny; imatinib mesylát; Protein Kinase Inhibitors; nitrily; Nitriles; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; Protein-Tyrosine Kinases; Imatinib Mesylate; tyrosinkinasy; Pyrimidines; Humans