PET/CT vyšetření u pacientů s karcinomem prostaty - Ptáčník, Václav; Kubinyi, Jozef (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Karcinom prostaty (PC) je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů u mužů. Vyšetření karcinomu prostaty včetně jeho recidiv či metastáz pomocí konvenčních zobrazovacích metod je většinou relativně málo senzitivní. Nejčastěji používané radiofarmakum pro pozitronovou emisní tomografii (PET), fluorodeoxyglukóza, vykazuje při zobrazování karcinomu prostaty rovněž nízkou senzitivitu. V současné době je v ČR dostupný fluorem značený cholin (FCH), který je citlivý především při zobrazování kostních a měkkotkáňových metastáz karcinomu prostaty a stává se proto významným diagnostickým prostředkem především při posuzování relapsu karcinomu prostaty.
Keywords: metastázy nádorů; cholin; radioizotopy fluoru; Neoplasm Recurrence, Local; Tomography, X-Ray Computed; Choline; radiofarmaka; lidé; radioisotopová scintigrafie; Sensitivity and Specificity; nádory prostaty; senzitivita a specificita; Prostatic Neoplasms; Radionuclide Imaging; Male; lokální recidiva nádoru; Radiopharmaceuticals; Fluorine Radioisotopes; počítačová rentgenová tomografie; pozitronová emisní tomografie; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; 18F-fluoromethylcholin; Positron-Emission Tomography; Humans