Ochronóza – komplikovaný průběh ortopedické léčby v terénu metabolického onemocnění - Urbánek, Libor; Heřman, Jakub; Karjagin, Vladimír; Ponert, Pavel (Ortopedie, 2016)
Ochronóza neboli alkaptonurie patří mezi metabolická systémová onemocnění. Jedná se o vzácnou autosomálně recesivně dědičnou chorobu. Její podstata spočívá v poruše metabolismu aminokyseliny tyrosinu. V důsledku ukládání kyseliny homogentisové ve tkáních dochází k poškození kardiovaskulárního, urogenitálního a pohybového aparátu. Popis případu dokumentuje ošetření subtrochanterické zlomeniny obou proximálních femurů s následným selháním osteosyntézy vlevo. Pakloub byl řešen z důvodu progrese koxartrózy implantací totální náhrady. Až histologickým vyšetřením hlavice femuru byla stanovena přesná diagnóza. Po následné implantaci totální endoprotézy kolenního kloubu s rozsáhlým poškozením chrupavek a okolních měkkých tkání byla ochronóza histologicky znovu potvrzena. Snížená kvalita měkkých tkání jako jeden z faktorů přispěla k rozvoji hlubokého infektu, který vedl k rozvoji septického stavu. I přes intenzivní antibiotickou léčbu a amputaci končetiny došlo k srdečnímu a renálnímu selhání s úmrtím pacienta.
Keywords: Femoral Fractures; Fracture Healing; artróza kyčelních kloubů; hojení fraktur; alkaptonurie; amputace; Wound Healing; sepse; Sepsis; Amputation, Surgical; lidé; nekróza; Ochronosis; Soft Tissue Infections; Osteoarthritis, Hip; pooperační komplikace; Alkaptonuria; artróza kolenních kloubů; Treatment Failure; Necrosis; ochronóza; Male; fraktury femuru; progrese nemoci; Aged; fatální výsledek; Postoperative Complications; Fatal Outcome; Disease Progression; neúspěšná terapie; Osteoarthritis, Knee; hojení ran; infekce měkkých tkání; náhrada kyčelního kloubu; vnitřní fixace fraktury; Arthroplasty, Replacement, Hip; senioři; mužské pohlaví; Arthroplasty, Replacement, Knee; hojení tkání; Fracture Fixation, Internal; totální endoprotéza kolene; Humans