Transmukózní fentanyl v léčbě průlomové bolesti u pacientů s nádorovými chorobami - Sochor, Marek (Remedia, 2016)
Bolest je jedním z nejčastějších příznaků nádorových onemocnění, její intenzita a prevalence roste s pokročilostí choroby, nevyhýbá se však ani pacientům s nádory časnými. Bolest se může projevovat ve formě bazální bolesti a jejích akutních exacerbací, průlomová bolest představuje podjednotku bolesti bazální. Vzhledem ke své dynamice a průběhu je její léčba obtížná, ideální přípravek by měl mít vysokou účinnost, rychlý nástup a krátké trvání účinku. V posledních deseti letech byly do klinické praxe uvedeny transmukózní fentanylové přípravky, které významným způsobem změnily možnosti léčby průlomové bolesti. V úvodu následujícího sdělení jsou shrnuta základní fakta o nádorové bolesti a o možnostech její léčby. V další části jsou přehledně porovnány jednotlivé transmukózní fentanylové přípravky a shrnutí s praktickým managementem léčby nádorové bolesti.
Keywords: Administration, Sublingual; lékové formy; aplikace sublinguální; aplikace intranazální; bukální film; nádory; Cell Adhesion; Humans; nosní spreje; Pain Management; Administration, Intranasal; morfin; průlomová bolest; Morphine; Mouth Mucosa; fentanyl; Fentanyl; Breakthrough Pain; Tablets; aplikace bukální; Dosage Forms; ústní sliznice; chronická bolest; tablety; Dose-Response Relationship, Drug; Analgesics, Opioid; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; buněčná adheze; Chronic Pain; lidé; management bolesti; Neoplasms; opioidní analgetika; Nasal Sprays; Administration, Buccal