Kazuistika: Dorzální subluxace L4-5 v kombinaci s kompresivní zlomeninou L4 - Šrámek, Jiří; Bertagnoli, Rudolf (Úrazová chirurgie, 2016)
CÍL PRÁCE: Cílem bylo představit diagnostický a chirurgický postup při léčbě traumatické dorzální subluxace torakolumbální páteře. MATERIÁL a METODY: Autoři popisují diagnostickou rozvahu a chirurgickou intervenci u 42leté pacienky, která utrpěla při autonehodě kompresivní zlomeninu L4 v kombinaci s dorzální subluxací L4-5. Poranění nebylo nejprve diagnostikováno, pro progredující neurologický nález (parestezie dolních končetin a hypestezie perineální oblasti) byla provedena re-evaluace konziliárním spondylochirurgem. Byla nalezena dorzální subluxace L4-5 a na urgentně doplněné MRI byla zjištěna těžká stenóza páteřního kanálu L4-5 způsobená měkkotkáňovými elementy při kompletní disrupci zadního sloupce v kombinaci s epidurálním hematomem. Byla provedena dekomprese a transpedikulární stabilizace a mezitělová fúze technikou XLIF L3-4-5. VÝSLEDKY: Jeden rok po operaci je pacientka bez obtíží vycházejících z oblasti bederní páteře, bez omezení na všech aktivitách, bez analgetické medikace, na RTG bez selhání instrumentace či ztráty repozice. ZÁVĚR: Popsaný chirurgický postup patří mezi standardní u těžkých poranění torakolumbální páteře s postižením všech sloupců. Je důležité mírné subluxace torakolumbální páteře na CT vyšetření nepřehlédnout, neboť současný nález na MRI může být o mnoho dramatičtější.
Keywords: fraktury páteře; Spinal Injuries; Treatment Outcome; poranění páteře; Spinal Fractures; Tomography, X-Ray Computed; lidé; Adult; dospělí; hrudní obratle; Joint Dislocations; Female; výsledek terapie; Thoracic Vertebrae; Lumbar Vertebrae; ženské pohlaví; chirurgická dekomprese; Humans; dislokace kloubu; bederní obratle; počítačová rentgenová tomografie; Magnetic Resonance Imaging, Cine; Decompression, Surgical; magnetická rezonance kinematografická