Role inkretinů v energetickém metabolismu a změnách hmotnosti po zanechání kouření - Pánková, Alexandra (Časopis lékařů českých, 2016)
Terapie založená na bázi inkretinů se v léčbě pacientů s diabetem 2. typu již běžně uplatňuje. Jedním z účinků některých těchto preparátů je navození žádoucího snížení hmotnosti. Liraglutid, agonista receptoru GLP-1, byl nedávno v USA schválen i pro léčbu obezity. Je známo, že zanechání kouření vede u většiny pacientů k váhovému přírůstku, jehož přesný mechanismus není zcela objasněn. Kromě zvýšení energetického příjmu po zanechání kouření je zvažována zejména role nikotinu, který u kuřáků stimuluje bazální metabolismus. Role inkretinů ve změnách hmotnosti a energetickém metabolismu po zanechání kouření není jasná, dosud publikované práce naznačují, že inkretinové hormony se nezdají být zapojeny do výše uvedených změn.
Keywords: změny tělesné hmotnosti; odvykání kouření; Incretins; Humans; Energy Metabolism; Smoking Cessation; energetický metabolismus; inkretiny; lidé; Body Weight Changes