Ošetřovatelství v rozvoji moderních léčebných metod u pacientů s fibrilací síní - Pavelková, Zdeňka; Bulava, Alan (Kontakt (České Budějovice), 2016)
Úvod: Fibrilace síní (FS) je jednou z nejčastějších supraventrikulárních arytmií. Její výskyt v běžné populaci za posledních dvacet let výrazně vzrostl. Problematika vnímání ošetřovatelské péče dosud nebyla podrobně zkoumána. Cíle a metody: Cílem tohoto výzkumu bylo posoudit, jak je vnímáno pečovatelské chování sestrami a pacienty u radiofrekvenční katétrové ablace (RFA) pro FS. Výzkum byl realizován pomocí kvantitativní metody za použití standardizovaného dotazníku CBI-24 (Caring Behaviors Inventory). Výsledky: Výzkumný vzorek studie tvořily dva soubory: pacienti s FS podstupující RFA (n = 264) a kardiologické sestry (n = 92). Výzkum probíhal v letech 2012–2014. Na základě celkového hodnocení vnímání pečovatelského chování v poskytované ošetřovatelské péči z pohledu pacientů a sester nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly (p = 0,15). Při vyhodnocení jednotlivých dimenzí, tzn. „jistoty“, „znalostí a dovedností“, „respektování“ a „propojenosti“, bylo patrné, že statisticky signifikantní rozdíl mezi sestrami a pacienty byl ve vnímání v dimenzi „znalosti a dovednosti“ (p = 0,04) a v dimenzi „propojenost“ (p = 0,003), jelikož pacienti lépe hodnotili ošetřovatelskou péči oproti sestrám. Závěr: Pacienti po RFA FS hodnotili celkově pečovatelské chování lépe než sestry. Sestrami byla lépe vnímána technická zdatnost než humanistický přístup k pacientům. Pacienti u sester lépe hodnotili oblasti zaměřené na výkon než vytvoření pocitu jistoty a bezpečí pro pacienty. Jako další problematické jevy byly identifikovány oblast komunikace a edukace.
Keywords: spokojenost pacientů; Humans; Patient Satisfaction; Nurse-Patient Relations; lidé; Catheter Ablation; zdravotní péče - hodnotící mechanismy; Nursing Care; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; Female; lidé středního věku; Male; ošetřovatelská péče; ošetřovatelství v kardiologii; katetrizační ablace; průzkumy a dotazníky; Health Care Evaluation Mechanisms; Surveys and Questionnaires; Atrial Fibrillation; Cardiovascular Nursing; senioři; Aged; fibrilace síní; Middle Aged; mužské pohlaví; ženské pohlaví