Vliv předoperační radiochemoterapie na hustotu CD8+ tumor infiltrujících lymfocytů adenokarcinomu rekta - Buka, David; Dvořák, Josef; Sitorová, Veronika; Hatlová, Jana; Richter, Igor; Sirák, Igor (Klinická onkologie, 2016)
Východiska: Cílem této studie je retrospektivně zhodnotit imunomodulační účinek předoperační radiochemoterapie lokálně pokročilého karcinomu rekta imunohistochemickým vyšetřením hustoty CD8+ tumor infiltrujících lymfocytů (TIL) v endobiopsii před předoperační radiochemoterapií a u stejných pacientů v chirurgickém resekátu po předoperační radiochemoterapii. Pacienti a metody: Do studie bylo zařazeno 53 pacientů s lokálně pokročilým adenokarcinomem rekta léčených předoperační radiochemoterapií. Výsledky: Medián hustoty CD8+ TIL v endobiopsii před radiochemoterapií činil 12 (1–232) CD8+ TIL a v chirurgickém resekátu po radiochemoterapii 18 (1–319) CD8+ TIL. V průběhu předoperační radiochemoterapie došlo u 30 (57 %) pacientů k nárůstu hustoty CD8+ TIL, u 18 (34 %) pacientů došlo k poklesu, u jednoho pacienta zůstala hustota CD8+ TIL zachována, u čtyř pacientů nebylo možné změnu hustoty CD8+ TIL hodnotit. Pacienti s nárůstem CD8+ TIL po radiochemoterapii měli statisticky nesignifikantní 2,5krát delší medián celkového přežití. Závěr: V hodnoceném souboru nebyl prokázán prediktivní ani prognostický význam hustoty CD8+ TIL u pacientů léčených předoperační radiochemoterapií pro lokálně pokročilý adenokarcinom rekta, což může být způsobeno limitovaným počtem pacientů.
Keywords: senioři; Outcome and Process Assessment, Health Care; dávka záření; Retrospective Studies; Prognosis; Predictive Value of Tests; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); imunohistochemie; Middle Aged; mužské pohlaví; prediktivní hodnota testů; chemoradioterapie; adenokarcinom; Adult; Adenocarcinoma; CD8-pozitivní T-lymfocyty; Immunohistochemistry; nádory rekta; prognóza; ženské pohlaví; retrospektivní studie; Radiation Dosage; Humans; lidé středního věku; Rectal Neoplasms; dospělí; CD8-Positive T-Lymphocytes; Aged; Preoperative Care; Female; předoperační péče; Chemoradiotherapy; lidé; Male