Ložisková amyloidóza v dutině nosní - Koukalová, Renata; Szturz, Petr; Svobodová, Iva; Stulík, Jakub; Řehák, Zdeněk (Klinická onkologie, 2016)
Východiska: Amyloidóza je nemoc charakterizována ukládáním depozit patologických bílkovin ve formě amyloidu v různých orgánech a tkáních. Vyskytuje se ve formě systémové či vzácněji ložiskové. Nejčastější je AL amyloidóza, která je způsobená hromaděním amyloidotvorných monoklonálních volných lehkých řetězců imunoglobulinů. Při vyšetření hybridní zobrazovací metodou kombinující výpočetní tomografii a pozitronovou emisní tomografii s 18F-FDG (FDG-PET/CT) je akumulace radiofarmaka obvykle patrná u všech pacientů s lokalizovanou amyloidózou, na rozdíl od formy systémové. Případ: V této práci prezentujeme případ 56leté ženy, dosud bez závažných onemocnění, u které byl zjištěn polyp v dutině nosní vpravo. Výsledek biopsie odpovídal postižení amyloidózou. Pacientka absolvovala vyšetření FDG-PET/CT, které ukázalo patologické, metabolicky aktivní ložisko v dutině nosní. Léze dosahovala velikosti 11 × 9 mm a hodnota parametru SUVmax (standardized uptake value) 3,47. FDG-PET/CT rovněž vyloučilo patologická ložiska v jiných lokalizacích. Pacientka poté podstoupila radikální resekci nosního polypu. Histologický nález potvrdil ložiskovou formu amyloidózy. Následně byla pacientka pravidelně sledována klinicky i zobrazovacími metodami (MRI, FDG-PET/CT), opakovaně s negativním výsledkem. Celkové bezpříznakové období trvá již 27 měsíců. FDG-PET/CT vyšetření tedy hraje významnou roli nejen v diagnostice, ale i při sledování pacientů po resekci patologického ložiska. Naše práce dokládá v souladu s literaturou, že FDG-PET/CT může být pomocnou metodou při rozhodování, zda se jedná o lokalizovanou či systémovou amyloidózu.
Keywords: výsledek terapie; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; Female; Humans; fluorodeoxyglukosa F18; magnetická rezonanční tomografie; amyloidóza; lidé; Amyloidosis; Middle Aged; ženské pohlaví; lidé středního věku; otorinolaryngologické chirurgické výkony; počítačová rentgenová tomografie; Positron-Emission Tomography; nosní polypy; Nasal Cavity; nosní dutina; Magnetic Resonance Imaging; Nasal Polyps; Treatment Outcome; Tomography, X-Ray Computed; Fluorodeoxyglucose F18; pozitronová emisní tomografie