Náklady a přínosy léčby osteoartrózy lokálními nesteroidními antirevmatiky – farmakoekonomická analýza - Kruntorádová, Klára; Doležal, T (Farmakoterapie, 2016)
Mezinárodní klinická doporučení a publikovaná evidence považují lokální a systémová nesteroidní antirevmatika (NSA) v terapii bolesti při osteoartróze za srovnatelně účinná. Cílem naší analýzy bylo porovnat nákladovou efektivitu vyjádřenou jako náklady na rok ve standardní kvalitě (QALY) obou modalit, a to pomocí 6měsíčního ekonomického modelu – rozhodovacího stromu. Výsledky ukazují, že lokální NSA jsou ve srovnání se systémovými dominantní léčebnou strategií, protože generují více QALY a zároveň šetří náklady zdravotního pojištění způsobené nežádoucími účinky.
Keywords: Osteoarthritis; Drug Costs; aplikace lokální; lidé; Insurance, Health; aplikace kožní; antiflogistika nesteroidní; Quality of Life; Administration, Cutaneous; Economics, Pharmaceutical; náklady na léky; Humans; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; zdravotní pojištění; osteoartróza; Administration, Topical; kvalita života; ekonomika farmaceutická