Vplyv indukovanej hyperhomocysteinémie na ischemickoreperfúzne poškodenie mozgu potkana: možný experimentálny model rozvoja Alzheimerovej choroby - Kovalská, Mária; Kovalská, L; Zeliesková, Mária; Koprda, O; Mešťanová, V; Adamkov, M; Lehotský, Ján (Klinická biochemie a metabolismus, 2015)
Ciel štúdie: Alzheimerova choroba (AD) je progresívna a ireverzibilná neurodegeneratívna porucha, ktorá vedie k demencii a smrti. Dochádza k masívnej strate neurónov, najmä v hipokampe a asociačných oblastiach neokortexu. Vysoká koncentrácia cirkulujúceho homocysteínu (Hcy) je považovaná za nezávislý rizikový faktor vzniku cievnej mozgovej príhody. Alzheimerova choroba (AD) sa bežne vyskytuje ako dôsledok mozgovej ischémie. Nedávne prospektívne štúdie ukázali, že hyperhomocysteinémia (hHcy) je silný, nezávislý rizikový faktor pre rozvoj demencie a AD. Molekulárne mechanizmy, ktoré zodpovedajú za rozvoj týchto patológii nie sú úplne objasnené. V práci sme skúmali účinok hHcy na zmeny MAPKs (mitogénom aktivované proteínkinázy) dráhy v neurónových bunkách v korelácii s neurodegeneratívnymi zmenami v mozgu zvierat. Typ štúdie: Experimentálna. Názov a sídlo pracoviska: Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Ústav histológie a embryológie, Malá Hora 4, 036 01 Martin, Slovensko Materiál a metódy: Pre naše experimenty sme použili dospelé laboratórne potkany (samce) kmeňa Wistar. Zvieratá boli rozdelené do dvoch skupín. V prvej skupine bol počas 14 dní subkutánne podávaný Hcy v dávke 0,45 μmol/g/zviera dvakrát denne. Druhá skupina bola bez ošetrenia Hcy. Po uplynutí tejto doby bola prvej aj druhej skupine navodená globálna ischémia štvorcievnym podväzom, a to 15minútová ischémia s reperfúziou 72 hodín. Výsledky: Výsledky ukázali, že ischemický inzult v kombinácii s indukovanou hHcy vedie k zvýšeniu smrti nervových buniek v mozgovej kôre. Analýza proteínov MAPKs Western blotom naznačuje, že IR aj hHcy ovplyvňujú hladinu MAPK/EKR a MAPK/p38 proteínov, ktoré sú spojené s prežívaním/smrťou nervových buniek. Záver: Tieto zistenia naznačujú, že ischemické poškodenie v kombinácii s indukovanou hHcy má u potkanov neurodegeneratívny účinok. Naše výsledky tiež poukazujú na to, že tento kombinovaný model poškodenia by mohol viesť k progresii AD-podobným patologickým črtám u laboratórnych zvierat.
Keywords: Models, Animal; mitogenem aktivované proteinkinasy kinas; hodnocení rizik; hyperhomocysteinemie; Rats, Wistar; Risk Assessment; extracelulárním signálem regulované MAP kinasy; Mitogen-Activated Protein Kinase Kinases; mitogenem aktivované proteinkinasy p38; western blotting; statistika jako téma; mozková kůra; Alzheimerova nemoc; Alzheimer Disease; potkani Wistar; ischemie mozku; reperfuzní poškození; Blotting, Western; Animals; Hyperhomocysteinemia; p38 Mitogen-Activated Protein Kinases; zvířata; neuroglie; Extracellular Signal-Regulated MAP Kinases; modely u zvířat; Reperfusion Injury; Neuroglia; Statistics as Topic; Brain Ischemia; Cerebral Cortex