Farmakologické testy u Hornerova syndromu - Skorkovská, Karolína (Česká a slovenská oftalmologie, 2016)
V kazuistice je prezentován případ pacientky, která byla na naše oddělení odeslána pro rok trvající anizokorii. Kromě anizokorie pacientka žádné subjektivní potíže neměla. Zornice na pravém oku byla o více než 1 mm širší než zornice vlevo. Přímá fotoreakce byla výbavná na obou očích, na levém oku byl patrný dilatační deficit. Byla přítomna lehká ptóza horního víčka vlevo. Nález na předním i zadním segmentu byl na obou očích bez patologie, jen na levém oku byla duhovka poněkud světlejší. Oční nález ukazoval na Hornerův syndrom, jehož příčinu se však nepodařilo zjistit. V kazuistice je poukázáno na problémy spojené s farmakologickými testy pro průkaz Hornerova syndromu a jsou uvedeny alternativy kokainového testu s ohledem na látky, které jsou v současné době v České republice dostupné. Klíčová slova: anizokorie, Hornerův syndrom, kokainový test, fenylefrin
Keywords: diferenciální diagnóza; Female; Hornerův syndrom; kokain; Signs and Symptoms; pupila; ženské pohlaví; fenylefrin; lidé; příznaky a symptomy; Anisocoria; Drug Prescriptions; Diagnosis, Differential; Pupil; anizokorie; Horner Syndrome; Phenylephrine; lidé středního věku; lékové předpisy; Middle Aged; Cocaine; Humans