Perineální hernie - plastika pomocí laloku přímého břišního svalu - Bocková, Markéta; Hoch, Jiří; Frajer, Lukáš (Rozhledy v chirurgii, 2016)
Perineální hernie je kýla prostupující defektem v pánevním dnu. Primární hernie jsou extrémně vzácné, častěji se jedná o onemocnění sekundární po operacích v pánvi, zejména po abdominoperineálních resekcích či exenteracích pánve. Jako nejvýznamnější rizikové faktory pro vznik onemocnění jsou uváděny poruchy hojení perineální rány a neoadjuvantní chemoradioterapie u nemocných s maligním onemocněním. Lze očekávat nárůst výskytu tohoto onemocnění v souvislosti s využíváním laparoskopických přístupů a ELAPE. I přes značný odstup od první popsané operace chybějí soubory pacientů, studie i doporučené postupy řešení. Autoři prezentují kazuistiku 66letého nemocného se sekundární perineální hernií po předchozí laparoskopické abdominoperineální resekci rekta pro adenokarcinom, u něhož byla provedena plastika kýly z abdominálního přístupu a k uzávěru defektu bylo využito stopkovaného laloku m. rectus abdominis.
Keywords: výsledek terapie; perineum; Male; nádory rekta; Incisional Hernia; Herniorrhaphy; Perineum; Aged; Rectal Neoplasms; hernie; laparoskopie; senioři; mužské pohlaví; Treatment Outcome; Hernia; lidé; adenokarcinom; Humans; operace kýly; Laparoscopy; incizní kýla; Adenocarcinoma