Porovnání průchodnosti a ekonomické výhodnosti stentgraftů vs. stentů vs. prosté PTA u protetických dialyzačních zkratů při ročním sledování - Kaván, Jan; Kudlička, Jaroslav; Křivánek, Jiří; Forejtová, Lubomíra; Matras, Patrik; Padrta, Tomáš; Slavíková, Marcela; Lambert, Lukáš; Malík, Jan (Česká radiologie, 2016)
Cíl: Cílem naší studie bylo porovnat střednědobou průchodnost a ekonomickou výhodnost prosté balónkové angioplastiky, implantace stentu a implantace stentgraftů v léčbě stenóz dialyzačních zkratů. Metodika: Mezi červencem 2013 a květnem 2015 jsme zařadili do tří větví prospektivní randomizované studie celkem 46 pacientů (věk 67 ? 14 let, 33 % mužů) s časnou restenózu venózní anastomózy nebo odvodné žíly protetického dialyzačního zkratu. U 14 pacientů jsme provedli prostou balónkovou angioplastiku (PTA), 14 pacientům byl implantován stent a 18 pacientům stent-graft. Dva pacienti byli ze studie vyřazeni (jeden s implantovaným stentgraftem a jeden s prostou PTA), protože u nich nebyla v prvních 3 měsících po výkonu provedena angiografie. Mezi skupinami jsme porovnali primární průchodnost intervenovaného segmentu a hemodialyzačního zkratu celkově. Pacienti, kteří dokončili sledování po 12 měsících, byli zahrnuti do ekonomické analýzy. Výsledky: Dvanáctiměsíční primární průchodnost intervenovaného segmentu byla 0% u PTA, 29% u stentů, a 76% u stent-graftů (p < 0,0001). Šestiměsíční, resp. dvanáctiměsíční primární průchodnost zkratu celkově byla 8% a 0% u PTA, 50% a 14% u stentů, 47% a 35% u stentgraftů (p = 0,014 a p = 0,007). Průměrný počet rePTA sledovaného místa byl 2,89 u PTA 1,64 u stentů a 0,6 u stentgraftů (p = 0,0008). Průměrný počet všech rePTA byl 6,0 u PTA, 3,73 u stentů, 2,4 u stentgraftů (p = 0,0094). Průměrné náklady na udržení průchodnosti zkratu v prvním roce zahrnující i vstupní intervenci činily 215 054 Kč u PTA, 182 297 Kč u stentů a 161 934 Kč u stentgraftů. Závěr: Implantace stentgraftů do stenóz venózní anastomózy a odvodně žíly protetických hemodialyzačních zkratů vykazuje signifikantně lepší primární průchodnost, méně reintervencí a nižší finanční náklady v porovnání s prostou PTA a stentingem.
Keywords: recidiva; stenty; Humans; průchodnost cév; lidé středního věku; dítě; Arteriovenous Shunt, Surgical; Renal Dialysis; klinická studie jako téma; Child; Clinical Studies as Topic; okluze cévního štěpu; Female; Aged; výsledek terapie; dialýza ledvin; senioři; lidé; Graft Occlusion, Vascular; Angioplasty; Stents; ženské pohlaví; Male; analýza nákladů a výnosů; arteriovenózní zkrat; Middle Aged; cévní protézy; Treatment Outcome; Recurrence; mužské pohlaví; angioplastika; prospektivní studie; Blood Vessel Prosthesis; Cost-Benefit Analysis; Vascular Patency; Prospective Studies