PCSK9 inhibice v kardiologii - Bláha, Vladimír (Postgraduální medicína, 2016)
Nová třída hypolipidemik – monoklonální protilátky, které blokují účinek proproteinových konvertáz subtilisin/ kexinového typu (inhibitory PCSK9) – je schopna u pacientů léčených statiny snížit koncentraci LDL-cholesterolu o dalších cca 60 %. Proprotein konvertáza subtilisin/kexin typu 9 (PCSK9) je důležitou bílkovinou v metabolismu LDL-cholesterolu. Má zásadní význam v procesu degradace LDL receptoru. Řada experimentálních studií in vitro i klinických studií in vivo z posledních let významně přispěla k objasnění úlohy PCSK9 v humánní biologii a patologii. Ačkoliv byl význam PCSK9 objeven relativně nedávno, představuje inhibice PCSK9 zcela nový terapeutický prostředek v léčbě zvýšených koncentrací LDL-C. Předběžné údaje z klinických pozorování předpokládají, že léčba inhibitory PCKS9 povede ke snížení výskytu kardiovaskulárních příhod. V současné době probíhají prospektivní kardiovaskulární studie, které posuzují vliv léčby monoklonálních protilátek proti PCSK9, a již brzy tak budeme mít možnost zjistit, zda léčba inhibitory PCSK9 má skutečně tak významný potenciál v léčbě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Keywords: Cholesterol, LDL; hypercholesterolemie; monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal; Proprotein Convertases; Cardiovascular Diseases; Humans; alirocumab; evolocumab; hypolipidemika; proproteinkonvertasy; Clinical Studies as Topic; LDL-cholesterol; Hypolipidemic Agents; PCSK 9 inhibitory; Hypercholesterolemia; klinická studie jako téma; kardiovaskulární nemoci; lidé