Hemoptýza při vzácném zánětlivém onemocnění plic - Štefániková, Marianna; Hrazdirová, Anna; Hanke, Ivo; Gajdošová, T; Skřičková, Jana (Studia pneumologica et phtiseologica, 2015)
Kazuistika popisuje případ pacienta s hemoptýzou a ložiskovým nálezem na skiagramu hrudníku, který byl suspektní z plicního tumoru. Proto byla provedena torakotomie s cílem odstranit infiltraci plic podezřelou z malignity. Peroperační biopsie z postižené tkáně prokázala diagnózu plicní aktinomykózy, která je vzácným zánětlivým onemocněním plic.
Keywords: penicilin G; dospělí; Thoracotomy; klinické laboratorní techniky; Hemoptysis; Clinical Laboratory Techniques; Actinomyces; Penicillin G; Adult; cytologické techniky; výsledek terapie; Tomography, X-Ray Computed; hemoptýza; aktinomykóza; lidé; Anti-Bacterial Agents; torakotomie; Bronchoscopy; Treatment Outcome; Cytological Techniques; Actinomycosis; Male; Histological Techniques; počítačová rentgenová tomografie; bronchoskopie; mužské pohlaví; histologické techniky; antibakteriální látky; Humans