Vliv věku na substituční dávku tyroxinu - Srbová, Libuše; Čáp, Jan (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2016)
Potřebná dávka tyroxinu k zajištění eutyreoidního stavu u pacientů po totální tyreoidektomii se může lišit v závislosti na více faktorech. Nejvýznamnější z nich je hmotnost, roli ale hrají i další fyziologické (zejména věk, výška, pohlaví, strava) a patologické či s dalšími nemocemi související faktory (užívání léků, poruchy absorpce a farmakokinetiky tyroxinu). Ve skupinách 219, respektive 144 pacientů po totální tyreoidektomii pro Gravesovu-Basedowovu nemoc a nízkorizikový karcinom štítné žlázy s již normální hladinou tyreotropinu jsme zkoumali vliv věku, příčiny operace a pohlaví na potřebu tyroxinu. Zjistili jsme, v souladu s většinou studií, nižší potřebnou dávku tyroxinu ve vyšším věku. Rozdíl mezi muži a ženami jsme nepotvrdili, zde jsou ale výsledky ostatních prací kontroverzní.
Keywords: Young Adult; Male; retrospektivní studie; Drug Dosage Calculations; mladý dospělý; Statistics, Nonparametric; neparametrická statistika; Adolescent; Thyrotropin; výpočet dávky léku; tyreoidektomie; Thyroid Neoplasms; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; Adult; Age Factors; Aged; dospělí; mužské pohlaví; senioři; lineární modely; Thyroidectomy; mladiství; Body Weight; thyreotropin; senioři nad 80 let; nádory štítné žlázy; Hormone Replacement Therapy; lidé; ženské pohlaví; Gravesova nemoc; Hypothyroidism; Humans; Linear Models; věkové faktory; Aged, 80 and over; hormonální substituční terapie; Age Distribution; Graves Disease; věkové rozložení; Retrospective Studies; Female; Dose-Response Relationship, Drug; lidé středního věku; tělesná hmotnost; Thyroxine; thyroxin; Middle Aged; hypotyreóza