Současný pohled na kaudální epidurální blokády u dětí a jejich komplikace - Šípek, Jan; Mixa, Vladimír (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2016)
Kaudální blok (ať už ve své jednorázové či kontinuální podobě) je druh neuroaxiální blokády, kdy se skrze hiatus sacralis injikuje do kaudálního epidurálního prostoru míšního kanálu lokální anestetikum. Vyvolaná analgezie je využívána jak v peroperační, tak hlavně v pooperační léčbě bolesti. Jednorázové kaudální blokády dnes stále patří mezi nejrozšířenější techniku regionální anestezie u dětí, a to zejména díky jednoduchému provedení a nízkému výskytu komplikací. Tyto mohou být způsobeny selháním vlastního provedení (podání do jiného než epidurálního prostoru, infekce atd.) nebo nežádoucími účinky způsobenými lokálním anestetikem či jeho aditivy. Jiná situace panuje u kontinuálních kaudálních blokád, kde je výskyt komplikací plynoucích ze špatného zavedení, dávkování či následné péče vyšší. V poslední době se proto začínají objevovat názory, které obecně doporučují jiný typ anestezie (např.: periferní nervové bloky), nebo dokonce odrazují od zavádění kaudálních katétrů, především u kaudo-lumbální a kaudo-thorakální blokády.
Keywords: anestetika lokální; Analgesia, Epidural; Catheters; Infant; katétrové infekce; epidurální analgezie; dítě; předškolní dítě; novorozenec; Age Factors; Anesthetics, Local; Catheter-Related Infections; věkové faktory; lidé; Infant, Newborn; katétry; epidurální prostor; kojenec; Anesthesia, Caudal; Child, Preschool; lokální anestezie; Child; kaudální anestezie; Anesthesia, Local; Epidural Space; Humans