Měření vrstvy nervových vláken sítnice u pacientů s Alzheimerovou chorobou - Kasl, Zdeněk; Rusňák, Štěpán; Jirásková, Naďa; Rozsíval, Pavel; Krčma, Michal; Laczó, Jan; Vyhnálek, Martin; Hort, Jakub (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Úvod: Alzheimerova choroba (ACH) je nejčastější příčina syndromu demence a mírné kognitivní poruchy (MCI). Současné diagnostické metody jsou nákladné, náročné a pro pacienta zatěžující. Proto se hledají alternativní přístupy pro časnou diagnostiku ACH. Jednou z možností může být zhodnocení tloušťky vrstvy nervových vláken sítnice (RNFL). Cíl: Cílem naší práce bylo stanovit tloušťku RNFL v jednotlivých kvadrantech sítnice cirkulárně kolem terče zrakového nervu u pacientů s ACH a MCI pomocí optické koherenční tomografie (OCT) a porovnat výsledky s kontrolním souborem. Soubor a metodika: Soubor obsahoval 24 pacientů s ACH, resp. 48 změřených očí a 10 pacientů s MCI, resp. 19 změřených očí. Kontrolní soubor čítal 26 osob, resp. 51 změřených očí. Všichni pacienti podstoupili komplexní oční vyšetření a byla u nich změřena tloušťka RNFL pomocí OCT. Výsledky: Mezi hodnotami tloušťky RNFL souborů studovaných a kontrolního jsme neprokázali statisticky signifikantní rozdíl. Závěry: Námi zvolená metodika a získané výsledky potvrzují výhody vyšetření sítnice jako použitelnou, časově přiměřenou a pro pacienta nezatěžující možnost. Výstupy z naší práce přispívají do diskuze o přínosu této metodiky v diagnostice ACH. Je třeba dalších studií, které by analyzovaly přínosnost OCT v diagnostice ACH s výhledem výhodnosti aplikace této metodiky v klinické praxi.
Keywords: degenerace nervu; Tomography, Optical Coherence; Female; Cognitive Dysfunction; Retina; ženské pohlaví; optická koherentní tomografie; lidé; Aged, 80 and over; Male; Aged; Alzheimer Disease; kognitivní dysfunkce; Nerve Degeneration; Alzheimerova nemoc; lidé středního věku; retina; senioři nad 80 let; nervová vlákna; senioři; mužské pohlaví; Nerve Fibers; vrstva nervových vláken sítnice; Middle Aged; Humans