Pandemie infekce virem hepatitidy C - Dyrhonová, Markéta; Chlíbek, Roman (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2016)
Virus hepatitidy C (HCV) je významný lidský patogen, který způsobuje zánět jater, pokročilou jaterní fibrózu, cirhózu (CIH) a hepatocelulární karcinom (HCC). Zejména chronická forma hepatitidy C (HC), do které onemocnění přechází v 55–85 %, představuje závažný zdravotní problém v celosvětovém měřítku. Je příčinou významné morbidity a mortality, jejichž kulminace se teprve očekává. Pokračující výzkum nových molekul pro léčbu HCV infekce je příslibem zlepšení stávající situace. Vynaložené náklady jsou však obrovské.
Keywords: RNA, Viral; Liver Cirrhosis; hepatitida C; RNA virová; replikace viru; Risk Factors; Genotype; antivirové látky; celosvětové zdraví; Carcinoma, Hepatocellular; prevalence; Hepacivirus; Global Health; Antiviral Agents; lidé; jaterní cirhóza; Virus Replication; Humans; Hepatitis C; rizikové faktory; Prevalence; hepatocelulární karcinom; genotyp; Liver Neoplasms; nádory jater