Multiple-locus variable number tandem repeat analýza souboru kmenů Bordetella pertussis v ČR z období 1967–2015: rozšíření varianty adaptované na proočkovanou populaci - Lžičařová, Daniela; Zavadilová, Jana; Musílek, Martin; Jandová, Zuzana; Křížová, Pavla; Fabiánová, Kateřina (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2016)
Cíl práce: Cílem práce je Multiple-locus variable number tandem repeat analýza (MLVA) souboru kmenů B. pertussis ze sbírky Národní referenční laboratoře pro pertusi a difterii (NRL/DIPE) Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Praha. Jedná se o kmeny získané ze vzorků klinického materiálu převážně na území ČR v téměř padesátiletém období 1967–2015 (červen). Je porovnávána genetická diverzita a zastoupení detekovaných MLVA typů (MT) ve třech obdobích lišících se vakcinační strategií a trendem výskytu pertuse. Na podkladě získaných výsledků je posouzena vhodnost použití metody MLVA pro analýzu epidemických výskytů B. pertussis v ČR. Materiál a metodiky: Vzorky DNA extrahované z kmenů B. pertussis studovaného souboru byly analyzovány metodou MLVA podle standardizovaného postupu. Data byla zpracována pomocí algoritmu eBURST, pro statistické zpracování byl zvolen výpočet Simpsonova indexu diverzity (DI). Data byla zpracována pro celý soubor a též odděleně pro skupiny kmenů z tří období: 1967–1980, 1990–2007 a 2008–2015 (červen). Výsledky: V souboru bylo detekováno 14 různých MT, z toho 3 dosud nezjištěné. Nejčetnější byly v celém souboru MT27 a MT29. MT29 převládal v období 1967–1980, MT27 v obdobích 1990–2007 a 2008–2015 (červen). Hodnota DI byla nejnižší (0,49) pro období 2008–2015 (červen), pro dvě předchozí období byly hodnoty vyšší a vzájemně srovnatelné (0,667 pro období 1967–1980 a 0,654 pro období 1990–2007). Závěr: MLVA analýzou souboru kmenů B. pertussis izolovaných z klinického materiálu na území ČR v období 1967–2015 (červen) byl prokázán pokles genetické diverzity ve studované populaci a změny v zastoupení a četnosti jednotlivých MT. Tyto změny lze charakterizovat jako postupný nárůst výskytu celosvětově rozšířených MT v České republice na úkor MT regionálně unikátních. Převažujícím MT, stejně jako ve většině geografických oblastí s dlouhodobě proočkovanou populací, je MT27. Výsledky MLVA analýzy souboru 136 kmenů B. pertussis mohou být podkladem pro účelné využití metody k molekulárně epidemiologickému zpracování souborů menšího rozsahu.
Keywords: Mass Vaccination; DNA, Bacterial; Pertussis Vaccine; Time Factors; Česká republika; Czechoslovakia; Československo; Whooping Cough; genetická variace; bakteriální geny; Czech Republic; DNA bakterií; Genetic Variation; Bordetella pertussis; pertuse; Multilocus Sequence Typing; Humans; Tandem Repeat Sequences; časové faktory; Minisatellite Repeats; Vaccines, Acellular; Genes, Bacterial; hromadná vakcinace; acelulární vakcíny; multilokusová sekvenční typizace; pertusová vakcína; tandemové repetitivní sekvence; minisatelitní repetice; lidé