The occurrence of Ixodes ricinus ticks and important tick-borne pathogens in areas with high tick-borne encephalitis prevalence in different altitudinal levels of the Czech Republic. Part I., Ixodes ricinus ticks and tick-borne encephalitis virus - Daniel, M; Danielová, Vlasta; Kříž, Bohumír; Růžek, Daniel; Fialová, Anna; Malý, Marek; Materna, Jan; Pejčoch, Milan; Erhart, Jan (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2016)
Cíl práce: Cílem tříletého sledování (2011–2013) výskytu klíštěte obecného Ixodes ricinus bylo ověřit v oblastech se zvýšenou incidencí klíšťové encefalitidy (zjištěnou v předchozí dekádě 2001–2010) jednak stavy místních populací tohoto přenašeče, jednak jeho infikovanost virem klíšťové encefalitidy. Takto komplexně zaměřený a dlouhodobý výzkum založený na předchozích epidemiologických zjištěních nebyl dosud v Evropě realizován. Materiál a metodika:Ve vybraných lokalitách krajů Ústeckého, Olomouckého, Jihočeského a kraje Vysočina byly stanoveny fixní plochy (každá 600 m2) v optimálních místních habitatech I. ricinus, na nichž byl prováděn každoroční kontrolní sběr v jaroletní a podzimní sezoně aktivity klíšťat. Celkem bylo shromážděno a laboratorně vyšetřeno 18.721 klíšťat I. ricinus (z toho 1448 samic, 1425 samců a 15.848 nymf). Výsledky a závěry: Výsledky ukazují, že pozorované regionální rozdíly v infikovanosti I. ricinus jsou založeny na stavu místní populace těchto klíšťat ovlivněné charakterem celé lokální biocenózy. Dynamika jejích sezonních změn, podmíněná především klimatickými faktory, určuje meziroční rozdíly infikovanosti I. ricinus, a tak i změny epidemiologické situace nákaz klíšťaty přenášených. Číselný poměr aktivních dospělců a nymf klíšťat vykazuje v různých oblastech značnou variabilitu a mohl by být v budoucnu použit jako jeden z indikátorů charakterizujících místní populace I. ricinus, úroveň zoonotické cirkulace viru klíšťové encefalitidy, a tak i zdravotní riziko dané oblasti. Dále bylo zjištěno, že populace klíšťat dotčená lokálně jednorázově působícími extrémními meteorologickými jevy, se rychle meziročně obnovuje. Ačkoliv je stále pozorováno pronikání I. ricinus a jimi přenášených patogenů do vyšších nadmořských poloh, vysoké riziko lidských nákaz virem klíšťové encefalitidy je ve sledovaných regionech dosud do úrovně 600 m n. m.
Keywords: Environment; Animals; hodnocení rizik; Seasons; klíště; Linear Models; Epidemiological Monitoring; Altitude; roční období; viry klíšťové encefalitidy; Risk Assessment; lineární modely; nadmořská výška; Encephalitis Viruses, Tick-Borne; epidemiologické monitorování; Czech Republic; podnebí; Encephalitis, Tick-Borne; Česká republika; životní prostředí; zvířata; klíšťová encefalitida; Climate; Ixodes