Suplementace dietními nitráty, tělesná práce a sportovní výkonnost. I. část - Stejskal, Pavel; Štulrajterová, Lucia (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2016)
Cílem tohoto přehledového článku je podat informace o možném působení dietních nitrátů na některé zátěžové parametry a sportovní výkonnost. Anorganický nitrát se nachází ve větším množství zejména v listové zelenině a v červené řepě. Nitráty jsou v těle postupně konvertovány na nitrity a spolu s nimi se stávají součástí krevní plazmy. Za podmínek redukované dodávky kyslíku mohou být nitrity konvertovány na oxid dusnatý, který má řadu důležitých rolí v řízení vaskulárních a metabolických funkcí. Nitrátová suplementace zvyšuje hladinu plazmatických nitritů, snižuje klidový krevní tlak a spotřebu kyslíku při submaximální zátěži a za určitých okolností může i zvyšovat toleranci maximální zátěže. V práci je podán přehled o možných mechanismech, které mohou vysvětlit tyto účinky (zejména simultánní působení zlepšené oxygenace, redukce obratu ATP při svalové práci, redukce protonového úniku přes mitochondriální membránu a zvýšení transportu kalcia a kontraktilních funkcí rychlých svalových vláken). Předpokládaný pozitivní vliv nitrátové suplementace na sportovní výkonnost byl prokázán pouze u méně trénovaných sportovců, zatímco špičkově trénovaní vytrvalci neměli z podání dietních nitrátů většinou žádný pozitivní efekt.
Keywords: sportovní výkon; Muscles; zátěžový test; nitrátová suplementace; Sports; Plant Extracts; tělesná námaha; tolerance vysoké zátěže; Humans; Placebos; Oxygen Consumption; svaly; dusičnany; oxid dusnatý; lidé; sporty; Exercise Test; Nitric Oxide; rostlinné extrakty; randomizované kontrolované studie jako téma; Arginine; plazmatické nitrity; placebo; krevní tlak; Randomized Controlled Trials as Topic; účinnost práce; potravní doplňky; Nitrates; arginin; Dietary Supplements; spotřeba kyslíku; Athletic Performance; Beta vulgaris; Blood Pressure; Physical Exertion