Problematika klinických doporučených postupů v ošetřovatelské praxi - Podrazilová, Petra; Brabcová, Iva (Florence, 2016)
Problematika tvorby ošetřovatelských klinických doporučených postupů je v současnosti dosti široká. Chybí centrální koncepce jejich tvorby, ať již co se týče jejich struktury či jasného vymezení oblastí ošetřovatelské péče určených pro standardizaci. Velkým problémem je i značná heterogennost ošetřovatelských postupů v klinické praxi, daná především absencí standardizace na národní úrovni v podobě klinických doporučených postupů. Cílem prezentovaného kvalitativního šetření byla analýza současného stavu standardizace u vybraných poskytovatelů zdravotní péče a názor na tvorbu klinických doporučených postupů na národní úrovni.
Keywords: směrnice jako téma; Quality Assurance, Health Care; Qualitative Research; ošetřovatelství - vzorové postupy; řízení kvality; lidé; Pilot Projects; pilotní projekty; poskytování zdravotní péče; Delivery of Health Care; zajištění kvality zdravotní péče; Practice Patterns, Nurses'; ošetřovatelské služby; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Quality Control; Guidelines as Topic; Practice Guidelines as Topic; Nursing Services; kvalitativní výzkum; Humans