Studie SPRINT: Kam až snižovat systolický krevní tlak - Souček, Miroslav; Řiháček, Ivan; Novák, Jan (Časopis lékařů českých, 2016)
Při léčbě systolické hypertenze neznáme nejvýhodnější hodnotu krevního tlaku, která vede ke snížení kardiovaskulárních příhod a kardiovaskulární i celkové mortality. Studie ACCORD, srovnávající intenzivní léčbu systolického krevního tlaku (< 120 mmHg) a standardní léčbu (<140 mmHg), nedosáhla významného ovlivnění primárního cíle u pacientů s diabetem mellitem. Na podzim loňského roku byla přednesena a publikována studie SPRINT s příznivým ovlivněním kombinovaného primárního cíle (infarkt myokardu, jiné akutní koronární syndromy, cévní mozková příhoda, srdeční selhání nebo úmrtí z kardiovaskulárních příčin při intenzivní léčbě systolického krevního tlaku, tedy < 120 mmHg), ale na druhé straně se statisticky významným výskytem vedlejších účinků (hypotenze, synkopy, renální poškození či selhání).
Keywords: Cardiovascular Diseases; Randomized Controlled Trials as Topic; Humans; lidé; krevní tlak; Hypotension; Hypertension; hypertenze; cílové hodnoty; hypotenze; Antihypertensive Agents; antihypertenziva; multicentrické studie jako téma; kardiovaskulární nemoci; randomizované kontrolované studie jako téma; Drug Therapy, Combination; Blood Pressure; Multicenter Studies as Topic; kombinovaná farmakoterapie