Péče na konci života v České republice - Holmerová, Iva; Wija, Petr (Časopis lékařů českých, 2016)
Rychle probíhající demografické změny a měnící se spektrum nemocí ovlivňují i požadavky na systémy zdravotní a sociální péče. Klesající úmrtnost v jednotlivých věkových kategoriích a rostoucí střední délka života se odrážejí ve struktuře uživatelů zdravotních služeb, struktuře příčin úmrtí a samozřejmě také ve věkové struktuře zemřelých osob. Česká republika patří mezi země s rychle stárnoucí populací. Přestože si většina lidí přeje nejen žít, ale také zemřít doma, v roce 2012 téměř tři čtvrtiny lidí zemřely v nemocnici nebo v jiném zdravotnickém a sociálním zařízení. Přes zhoršující se zdravotní stav obyvatel pobytových zařízení sociálních služeb a vysoký počet lidí, kteří v nich umírají, je zajištění zdravotní péče v těchto zařízeních u nás zatím problematické. Paliativní a dlouhodobá péče by měly být poskytovány tak, aby byly schopny reagovat na měnící se potřeby naší populace, a to bez ohledu na resort, ve kterém se tato zařízení nacházejí.
Keywords: zdravotní politika; zdravotní péče - plánování; místo úmrtí; nemocnice pro chronická onemocnění; Health Facilities; Mortality; paliativní péče; Terminally Ill; Health Systems Plans; Terminal Care; lidé; domácí prostředí; senioři nad 80 let; zdravotnická zařízení; mortalita v nemocnicích; senioři; umírající; péče o umírající; domovy pro seniory; Hospital Mortality; dlouhodobá péče; Health Policy; Residential Facilities; ubytovací zařízení; Hospitals, Chronic Disease; demografie; mortalita; Homes for the Aged; Aged, 80 and over; Demography; Long-Term Care; Aged; Humans; Palliative Care