Léčení uživatelé nelegálních drog v České republice - Füleová, Anna; Petrášová, Barbora (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2016)
V letech 1995–2014 monitorovala situaci v oblasti léčby uživatelů nelegálních psychoaktivních látek v České republice (dále jen ČR) hygienická služba ČR. Z longitudinálního sledování a analýzy dat vyplynuly dlouhodobé trendy ve vývoji epidemiologické situace abúzu návykových látek v celé ČR i v jednotlivých krajích. Spolu se základními epidemiologickými charakteristikami byly hodnoceny také sociodemografické ukazatele. Získané výsledky vypovídají o rostoucím trendu v počtu žádostí o léčbu v české populaci uživatelů drog. Skupina uživatelů opiátů v léčbě pozvolna stárne. Dlouhodobě nejvíce preferovanou užívanou nelegální drogou je metamfetamin aplikovaný injekčně. V průběhu sledovaných let se preference jednotlivých psychoaktivních látek postupně měnila. Preferenci opiátů vystřídaly u prvožadatelů o léčbu kanabinoidy. Nejvyšším stupněm dosaženého vzdělání u uživatelů návykových látek v léčbě je vzdělání základní, z hlediska zaměstnání převažují nezaměstnaní. Během sledovaného období došlo k navýšení průměrného věku mezi všemi léčenými klienty o 5,5 roku. Nejvyšší prevalenci žádostí o léčbu vykazovaly ve sledovaném období kraje Ústecký, Olomoucký, Praha a kraj Vysočina.
Keywords: Marijuana Abuse; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; statistika jako téma; Opioid-Related Disorders; poruchy spojené s užíváním opiátů; uživatelé drog; Drug Users; věkové rozložení; Sex Distribution; heroin; Amphetamine-Related Disorders; Age Distribution; Cannabinoids; Humans; Statistics as Topic; Prevalence; incidence; stupeň vzdělání; Methamphetamine; Czech Republic; kanabinoidy; lidé; rozložení podle pohlaví; Educational Status; abúzus marihuany; Česká republika; Substance-Related Disorders; poruchy spojené s užíváním amfetaminu; sběr dat; prevalence; Data Collection; Heroin; methamfetamin; Incidence