Juxtapapilární divertikl duodena jako příčina pankreatobiliárních potíží – kazuistika a přehled literatury - Trna, Jan; Penka, Igor; Packová, Barbora; Zbořil, Vladimír; Novotný, Ivo (Rozhledy v chirurgii, 2016)
Juxtapapilární divertikl duodena je literárně uváděn jako možná příčina řady pankreatobiliárních onemocnění. Etiologická souvislost však často není považována za jednoznačnou a v reálné klinické praxi bývá možná role divertiklu podceňována, až popírána. Tento článek na základě kazuistiky a přehledu literatury na tuto problematiku poukazuje. Za klinicky významnou známku možného podílu divertiklu na potížích lze považovat vyplnění lumen divertiklu bezoárem. Tento nález by, po vyloučení jiných příčin, měl vést ke zvažování etiologické souvislosti divertiklu s pankreatobiliárními potížemi. Řešení představují endoskopická papilosfinkterotomie jako metoda první volby a chirurgický výkon (divertikulektomie, biliodigestivní spojka či kombinace) v případě recidiv potíží a selhání méně invazivního postupu.
Keywords: Diverticulum; pankreatitida; Duodenal Diseases; anastomóza chirurgická; Humans; lidé středního věku; divertikl; Duodenum; Female; Anastomosis, Surgical; lidé; nemoci ductus choledochus; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; ampulla Vateri; obstrukční žloutenka; Surgical Procedures, Operative; duodenum; Cholangitis; ženské pohlaví; Ampulla of Vater; cholangitida; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; Middle Aged; Jaundice, Obstructive; biliodigestivní spojka; chirurgie operační; Pancreatitis; Common Bile Duct Diseases; nemoci duodena; periampulární divertikl; Sphincterotomy, Endoscopic; sfinkterotomie endoskopická