Maturogeneze. Část 3., Klinický protokol - Žižka, Radovan; Šedý, Jiří; Škrdlant, Jiří; Němcová, Nikola; Buchta, Tomáš (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2016)
V třetí části přehledového sdělení se podrobně zabýváme indikacemi maturogeneze a možnými alternativami ošetření. Dále je podrobně popsán samotný doporučený klinický protokol, s velkým důrazem na praktické provedení v praxi praktického zubního lékaře. Výplachový protokol a intrakanalikulární medikace je upravena tak, aby došlo k dostatečné dezinfekci kořenového systému a zároveň co nejmenšímu poškození dentinu a kmenových buněk podílejících se na vzniku nové tkáně. Jsou zmíněny na trhu dostupné materiály, které jsou vhodné pro maturogenezi včetně jejich výhod a nevýhod. V neposlední řadě je popsáno hodnocení úspěchu provedené terapie a charakterizace nově vzniklé tkáně.
Keywords: plazma bohatá na destičky; materiály pro překrytí zubní dřeně a pulpektomii; Drug Combinations; Regeneration; silikáty; terapie kořenového kanálku; oxidy; regenerativní endodoncie; apexifikace; Biodentin; Aluminum Compounds; zubní cementy; Dental Pulp Necrosis; zubní kořen; Root Canal Filling Materials; Child; Root Canal Irrigants; antibakteriální látky; Oxides; Silicates; Root Canal Therapy; Pulp Capping and Pulpectomy Agents; dítě; úrazy zubů; Clinical Protocols; Regenerative Endodontics; Platelet-Rich Plasma; regenerace; Calcium Hydroxide; nekróza zubní dřeně; sloučeniny vápníku; výplňové materiály kořenových kanálků; Dental Cements; dentinogenesis; mineral trioxide aggregate; MTA zátka; prostředky na výplach kořenových kanálků; hodnocení výsledků zdravotní péče; lidé; Tooth Root; Guided Tissue Regeneration; Anti-Bacterial Agents; Tooth Injuries; Calcium Compounds; Humans; hydroxid vápenatý; Apexification; řízená tkáňová regenerace; krevní sraženina; klinické protokoly; Outcome Assessment, Health Care; fixní kombinace léků; Dentinogenesis; sloučeniny hliníku