Primární adenokarcinom žaludku s yolk sac diferenciací - Diviš, Zdeněk; Lukáš, O; Laco, Jan; Kopáčová, Marcela (Gastroenterologie a hepatologie, 2016)
Prezentujeme kazuistiku 41letého pacienta, který byl přivezen do našeho zdravotnického zařízení pro podezření na krvácení do horní části gastrointestinálního traktu. Gastroskopicky byla nalezena exulcerovaná infiltrace na zadní stěně subkardiální části žaludku. Histologicky byl prokázán vzácný adenokarcinom žaludku s yolk sac diferenciací. Tento typ nádoru patří mezi malignity se špatnou prognózou. V době diagnózy bývá již přítomna generalizace s jaterním metastatickým postižením.
Keywords: Adult; Male; nádory jater; nádory žaludku; Bleomycin; lidé; Immunohistochemistry; Humans; etoposid; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Biomarkers, Tumor; nádorové biomarkery; Etoposide; Adenocarcinoma; Fatal Outcome; adenokarcinom; bleomycin; alpha-Fetoproteins; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; nádor z entodermálního sinusu; fatální výsledek; alfa-fetoproteiny; mužské pohlaví; dospělí; protokol BEP; cisplatina; Cisplatin; imunohistochemie; Liver Neoplasms; Endodermal Sinus Tumor; Stomach Neoplasms; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential