Mukoadhezivní bukální filmy – moderní léková forma - Gajdziok, Jan (Praktické lékárenství, 2016)
Cílem tohoto článku je poskytnout přehled o mukoadhezivních lékových formách aplikovaných do dutiny ústní, se zaměřením na inovativní formulace mukoadhezivních filmů z hlediska jejich výhod, složení, přípravy a praktického využití. Filmy složené z mukoadhezivních polymerů připravené některou ze zavedených metod (odpařování rozpouštědla, extruze taveniny atd.) mohou být perspektivními kandidáty pro orální aplikaci řady léčiv, především pro jejich flexibilitu a pohodlnost použití. K dalším výhodám této lékové formy patří prodloužení krátké doby setrvání konvenčních orálních lékových forem na sliznici a podání přesné dávky léčiva na místo aplikace. Kromě toho mohou také překrytím chránit a izolovat povrch slizniční léze, což napomáhá ke snížení bolestivosti a zlepšení účinnosti léčby.
Keywords: rozpouštědla; Humans; buněčná adheze; ústa; Biofilms; lékové formy; Cell Adhesion; Administration, Oral; Technology, Pharmaceutical; Mouth; Surface Properties; biofilmy; aplikace orální; Solvents; povrchové vlastnosti; Dosage Forms; farmaceutická technologie; lidé