Blízká budoucnost léčby dyslipidemie u diabetiků 2. typu - Vrablík, Michal (Vnitřní lékařství, 2016)
Dyslipidemie u diabetiků 2. typu představuje komplexní změnu lipoproteinového metabolizmu s výrazně proaterogenním potenciálem. Vzniká na základě genetické predispozice v souvislosti s inzulinovou rezistencí a postihuje lipoproteinový metabolizmus na úrovni hepatocytu, střevní mukózy a intravaskulární přeměny, a to zejména postprandiální. Léčba diabetické (aterogenní) dyslipidemie je účinnou možností ovlivnění rizika rozvoje makrovaskulárních i mikrovaskulárních komplikací diabetu. Nefarmakologická opatření indikovaná u diabetiků účinně ovlivňují i dyslipidemii. Bez farmakoterapie však nemůžeme dostatečně ovlivnit lipidový metabolizmus ani snížit riziko cévních komplikací spojených s dyslipidemií. Základem farmakologické léčby zůstávají statiny, které kombinujeme v případě nedostatečného efektu na LDL-cholesterol s ezetimibem (nebo vhodnou pryskyřicí) anebo s fenofibrátem v případě trvající elevace triglyceridů. V blízké budoucnosti se rozroste spektrum fixních kombinací těchto osvědčených hypolipidemik. K nim přibydou inhibitory PCSK9, které u diabetiků snižují hladiny LDL-cholesterolu i o více než 50 %. V delším časovém horizontu lze očekávat výsledky testů s novými selektivními modulátory receptorů pro PPARα, které překonávají nevýhody fibrátů, pokud se jedná o účinnosti i toleranci léčby. Zajímavé jsou i další možnosti využívající technologii anti-sense, které zasahují do transkripce genů kódujících proteiny důležité pro metabolizmus lipoproteinů zmnožených typicky u diabetiků (např. anti-sense oligonukleotidy proti mRNA pro apolipoprotein CIII).
Keywords: Fenofibrate; kombinovaná farmakoterapie; deriváty kyseliny fibrové; Ezetimibe; lipoproteiny; Humans; Drug Therapy, Combination; alinokumab; monoklonální protilátky; Cholestyramine Resin; alinocumab; fenofibrát; Antibodies, Monoclonal; proproteinkonvertasy; fixní kombinace léků; diabetes mellitus 2. typu; ezetimib; Colesevelam Hydrochloride; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Lipoproteins; Drug Combinations; Hypercholesterolemia; statiny; Hypolipidemic Agents; evolocumab; PCSK9 Inhibitors; hypolipidemika; Serine Endopeptidases; Dyslipidemias; kolesevelam; PCSK9 inhibitory; Fibric Acids; Diabetes Mellitus, Type 2; evolokumab; dyslipidemie; lidé; serinové endopeptidasy; hypercholesterolemie; Proprotein Convertases; cholestyraminová pryskyřice